Filtr do wody (ang. water filter) – urządzenia służące do uzdatniania wody. W procesie uzdatniania wodę poddaje się w początkowym etapie filtracji mechanicznej, a następnie chemicznej. Filtry mechaniczne mają za zadnie usunąć zanieczyszczenia stałe – piasek, rdzę, osady, które mogą być niebezpieczne dla wodomierzy (dlatego stosuje się ją przed wodomierzami) i instalacji (uszkodzone przez drobiny rury mogą korodować). Filtry chemiczne służą do usuwania związków chemicznych (głownie organicznych oraz związków chloru). Najczęściej są to filtry na węglu aktywnym, który absorbuje z wody dużą liczbę różnych substancji. Dzięki niemu woda traci przykry zapach oraz żółte zabarwienie pochodzące od rozpuszczonych związków organicznych. Filtr ten usuwa również niezbędny do dezynfekcji chlor. Z tego powodu należy go montować przed samą wylewką, gdyż wcześniejsze usunięcie chloru mogłoby prowadzić do rozwoju flory bakteryjnej. Powinno się stosować najpierw filtrację mechaniczną, aby duże cząstki niepotrzebnie nie zapychały filtra węglowego. Wkłady do filtrów należy co jakiś czas wymieniać.